Behandeling osteochondritis dissecans elleboog
Behandeling osteochondritis dissecans elleboog
Behandeling osteochondritis dissecans elleboog
In een vroeg stadium waarbij het botfragment nog niet is losgekomen, volstaat vaak een periode van rust met ontlasten van de elleboog voor een periode van 3 tot 6 maanden. Nadien kan de belasting progressief worden opgebouwd waarbij volledige belasting pas wordt toegelaten als de pijn volledig weg is, het ellebooggewricht niet ontstoken is en de MRI heling aantoont.
Bij falen van dergelijke behandeling of wanneer het botfragmentje los komt te zitten, adviseren we een kijkoperatie.
De operatie
De operatie vindt plaats in dagziekenhuis en gebeurt onder algemene narcose. Bijkomend wordt er een extra verdoving toegediend met een prik in de hals wanneer u wakker bent vóór de ingreep. Deze verdoving zorgt ervoor dat de pijn na de operatie makkelijker onder controle te houden is. Hierbij zal ook de arm ongeveer 12uur verdoofd/verlamd aanvoelen. Meer informatie over de anesthesie vindt u in de informatiebrochure Anesthesie.
Bij een kijkoperatie (arthroscopie) van de elleboog wordt via kleine insteekwondjes de buis (scoop) in het gewricht gebracht. Dit is een potlood-dunne buis met daarin een lenzensysteem. Het brengt licht in het gewricht, waardoor het inwendige van het gewricht te zien is. Een kleine camera is gekoppeld aan de scoop en laat het beeld zien op een TV-scherm.
De duur van een arthroscopie bedraagt ongeveer 30 tot 60 minuten afhankelijk van de gevonden afwijking en behandeling.
Indien het fragment volledig is losgekomen van het onderliggende bot of rondzweeft, wordt dit verwijderd en het onderliggende bot opgefrist in de hoop dit een littekenprop kan aanmaken en het ontbrekende stuk kan bedekken. In sommige gevallen, indien het fragment nog stevig vasthangt kan men proberen het kraakbeen opnieuw aan te hechten.
OCD letsel peroperatief
OCD letsel peroperatief na debridement
De resultaten zijn afhankelijk van het stadium van het letsel, de sport en het niveau van de sport. Verder zien we bij jongere patiënten betere resultaten.
Mogelijke complicaties zijn infectie, nabloeding,… Een bijkomende complicatie specifiek voor het ellebooggewricht is verstijving van de elleboog (1-5%) en zenuwletsel (1-5%). Een zenuwletsel is meestal van voorbijgaande aard.
Revalidatie
- Wondzorg: U krijgt een drukverband voor 48 uur. Deze kunt u nadien zelf verwijderen. De wondjes dient u dan te ontsmetten en beschermen met de kleefpleisters (Tegaderm, Opsite,…). De kleefpleisters moeten worden ververst indien het verband lekt of binnenin vochtig wordt. Met deze kleefpleisters mag u douchen, maar niet baden.
De draadjes worden verwijderd na 2 weken op de controleraadpleging. - Pijnstilling: Pijnstilling is noodzakelijk voor uw comfort en om de kinesitherapie mogelijk te maken. Neem vooral in de beginfase voldoende pijnstillers en doe het zeker een half uurtje voor de kinesitherapie.
Heel vaak is er ook nachtelijke pijn. Neem een langwerkende pijnstilling vóór het slapengaan.
Geleidelijk zal de pijn verminderen en kunt u de inname van de pijnstillers afbouwen.
Om de pijn te verzachten en de zwelling te doen verminderen, kan u ook ijs op de elleboog leggen. Dit mag niet langer dan 15min per uur duren. - Kinesitherapie: Na de operatie krijgt u een voorschrift mee voor de kinesist. Dit schema dient strikt gevolgd te worden. Doe meermaals per dag volgende oefeningen (5x5min)
- Pendelen: vooroverbuigen, zo ontspannen mogelijk door het bewegen van de romp de arm laten slingeren
- Bewegen van de elleboog en vingers (een volledige vuist maken en de vingers volledig strekken)
- Vervolgafspraak: na 2 en 8 weken wordt een controle afspraak voorzien
- Sporthervatting: Het is aan te raden om 4 maanden lang geen 'axiale belasting' te gebruiken. Om te begrijpen wat hiermee wordt bedoeld, zou je je kunnen voorstellen dat je zojuist een laagje verf (de nieuwe cellen) op een nieuw schilderij hebt aangebracht. Als je direct over het nieuwe laagje verf begint te wrijven, beschadig je het schilderij. Als je eerst 10 minuten had gewacht, zou je het nog steeds beschadigen, maar wel iets minder. Als je een dag had gewacht, kon je er overheen wrijven zonder dat er iets gebeurt. De eerdergenoemde cellen die uit de kleine tunnels naar buiten komen, proberen een nieuwe laag te vormen in jouw elleboog, net als de verf in het voorbeeld. Alleen heeft deze laag cellen niet 1 dag nodig om stevig genoeg te worden, maar 4 maanden.
Je kunt je nu voorstellen dat het niet goed is om in deze periode jezelf op te drukken uit een stoel of zwembad, te duwen of met iets zwaars te heffen. We adviseren de eerste 6 weken dit soort activiteiten absoluut te vermijden. Daarna is het toegestaan om bepaalde activiteiten wel te ondernemen, doch op aangepaste wijze. Zo mag je wel naar school fietsen als je hierbij niet op je stuur leunt (dus geen BMX fiets gebruiken, geen bospaadjes kiezen). Ook mag je het zwembad in, maar ook hier let je extra op: hijs jezelf niet met je arm uit het zwembad, ga niet van de glijbaan af etc.
Contactsporten, sporten met een valrisico (zoals wintersport) of sporten waarbij de arm specifiek wordt ingezet (zoals turnen, tennis en honkbal) worden niet uitgeoefend tot de 4 maanden voorbij zijn. Zo mag je vanaf 6 weken wel 'trainen' om de conditie op peil te houden of om een balletje te trappen, maar je doet geen enkel (oefen)wedstrijdje mee dan wel oefeningen waarbij er mogelijk contact is met een andere speler.
En doe je iets wat niet in dit lijstje staat? Gebruik je gezond verstand en bedenk of dat nieuwe laagje cellen wel of niet beschadigd kan raken bij de activiteit die je wilt ondernemen.
De elleboog mag na 4 maanden weliswaar weer worden belast, maar ook dit moet opgebouwd worden. Zeker als je arm specifieke belaste handelingen moet kunnen uitvoeren voor je sport mag je voor het opnieuw optrainen zeker 6 tot 12 weken nemen.
Wat in geval van nood?
U neemt onmiddellijk contact op met de dienst Orthopedie indien:
- U koorts ontwikkelt (meer dan 38°C)
- Er meer pijn ontstaat dan voordien, gecombineerd met zwelling en roodheid
- De wondjes etter verliezen
- De pijn blijft ondanks rust, ijsapplicaties en adequate pijnstilling
In geval van nood buiten de kantooruren kan u contact opnemen met uw huisarts of de dienst Spoedgevallen van het AZ Klina.