Behandeling golferselleboog
Behandeling golferselleboog
Behandeling golferselleboog
90% van de gevallen geneest de golferselleboog vanzelf binnen de 6-12 maanden. Bij langdurige klachten kan een behandeling wenselijk zijn. In eerste instantie wordt er aangeraden de werkzaamheden die de klachten veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden.
Bijkomend wordt er gestart met de inname van een ontstekingsremmer (indien geen maagproblemen of slechte nierfunctie).
Indien onvoldoende is het raadzaam te starten met kinesitherapie waarbij de nadruk wordt gelegd op de stretching van de strek- en buigpezen van de pols en plaatselijke massage op de pijnlijke spieraanhechting.
Inspuitingen met cortisone worden niet meer toegediend omdat dit op lange termijn nefast is voor de pezen. Een andere opties is een PRP injectie. (zie informatiebrochure PRP). Het effect hiervan moet u 2-3 maanden afwachten. De kans op heling is 50%.
Indien al deze stappen onvoldoende voor u blijken te zijn, kan er worden gekozen voor een operatie.
De operatie
De operatie gebeurt via dagziekenhuis onder locoregionale anesthesie. Bij de ingreep wordt er een kleine insnede gemaakt van ongeveer 3-4cm aan de binnenzijde van de elleboog in geval van een golferselleboog. De zieke pees wordt losgemaakt en het zieke gedeelte van de pees wordt weggesneden. Indien er ook klachten zijn van tintelingen in ringvinger en pink wordt ook de zenuw thv de elleboog vrijgelegd.
Revalidatie
- Gipsimmobilisatie gedurende 2 weken. De gips en hechtingen worden verwijderd na 2 weken op de controle raadpleging. De elleboog kan langere tijd na de operatie nog gezwollen blijven.
- Pijnstilling: de wonde kan de eerste dagen nog wat gevoelig zijn. Neem dan zo nodig de pijnstilling die is voorgeschreven.
- Bewegen: de elleboog mag meteen bewogen worden nadat de gips werd verwijderd. Belangrijk is wel om de elleboog de eerste 6 weken niet te belasten. U krijgt na de ingreep een voorschrift voor kinesitherapie mee.
- Mogelijke complicaties: wondinfectie, nabloeding, zenuwletsel, ligamentair letsel,… komen zelden voor (<1%). Dit is meestal na enkele dagen merkbaar. Wanneer u denkt dat u één van deze complicaties heeft, neemt u contact op met het ziekenhuis.
Wat in geval van nood?
U neemt onmiddellijk contact op met de dienst Orthopedie indien:
- U koorts ontwikkelt (meer dan 38°C)
- Er meer pijn ontstaat dan voordien, gecombineerd met zwelling en roodheid
- De wonde etter verliest
- De pijn blijft ondanks rust, ijsapplicaties en adequate pijnstilling
In geval van nood buiten de kantooruren kan u contact opnemen met uw huisarts of de dienst Spoedgevallen van het AZ Klina.